- Pompoen is rijk aan bètacaroteen (voorloper van vitamine A, ondersteunt slijmvliezen en weerstand)
- Gember, kurkuma & knoflook zijn natuurlijke ontstekingsremmers en antivirale kruiden
- Kokosmelk bevat gezonde vetten (MCT’s) die energie geven en opname van vetoplosbare vitaminen (A, D, E, K) verbeteren
- Garam masala is heerlijke en verwarmende kruidenmix die de spijsvertering stimuleert
- Zwarte peper verbetert opname van curcumine uit kurkuma
- Limoensap & koriander zijn beide rijk aan vitamine C en helpen bij het ontgiften
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 middelgrote pompoen (± 1 kg, liefst biologisch) of pompoenblokjes vers of uit de vriezer
- 1 grote ui, grof gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 stuk verse gember (± 2–3 cm), geraspt
- 1 kleine wortel (extra bètacaroteen en vezels)
- 1 el garam masala
- 1 tl kurkuma
- 1 snufje zwarte peper (belangrijk voor opname van kurkuma)
- 400 ml kokosmelk
- 750 ml groentebouillon (liefst zonder gist of suiker) zelf gebruik ik deze:
- 1 el kokosolie
- Sap van ½ limoen
- Eventueel: verse koriander of peterselie
- Aanrader: een handje linzen (voor extra plantaardige eiwitten en verzadiging)
Bereidingswijze
- Verhit kokosolie in een grote pan.
- Fruit ui, knoflook en gember 2–3 minuten tot het geurt.
- Voeg de garam masala, kurkuma en zwarte peper toe; bak nog 1 minuut zachtjes mee.
- Voeg pompoen, wortel (en eventueel linzen) toe.
- Giet de bouillon erbij, breng aan de kook.
- Laat 20–25 minuten zachtjes pruttelen tot alles gaar is.
- Pureer de soep glad.
- Roer de kokosmelk erdoor, warm nog even op (niet laten koken).
- Voeg naar smaak een scheutje limoensap toe en eventueel nog wat peper en zout
- Garneer met verse koriander of peterselie, eventueel een snuf chilivlokken of pompoenpitten.

